Hallitustyö ja seuraavien sukupolvien Johtaminen

Ihmisten johtaminen (Leadership) kuuluu vahvalla tavalla hallitustenkin arkeen.

Toimitusjohtajia eri yrityksissä toki varmasti edelleen ”grillataan” hallitusten palavereissa, mutta esitän tässä kysymyksen, että onko ko. toimintatavassa järkeä?

Oman näkemykseni mukaan moderni hallitus valitsee erilaisen, ratkaisuhakuisemman, lähestymistavan. Arto Hiltunen on kirjoittanut kirjassaan Johtamisesta oivallisesti:

”Vuonna 2015 kokenut suomalainen hallitusammattilainen totesi eräässä haastattelussa, että toimitusjohtajalla pitäisi aina olla ”perhosia vatsassa” ennen hallituksen kokousta. Olen eri mieltä. On hyvä, että toimitusjohtaja nukkuu huonosti hallitusta edeltävän yön, mutta vain jos hän odottaa innolla pääsevänsä sparraamaan hallituksensa kanssa, että uni ei tule silmään”

Edustan itse +50 – vuotiaiden suomalaisten ikäluokkaa. En välty huomaamasta, että minun ikäpolveni ihmiset ajattelevat työelämästä, ja siihen liittyvistä vastuista, eri tavalla kuin esim. nuorempien Y(1 ja Z(2 – sukupolvien edustajat. Näiden sukupolvien edustajissa nousee eri tavalla esille mm. yksilöllisyys, teknologian hyödyntäminen, luonto ja talouden / työn merkitys elämään.

Entäs sitten, voi joku hallituksen jäsen kysyä? No, olen esim. lähes varma, että ”tasajalkaa hyppivä vanhempi hallituksen puheenjohtaja” ei herätä näissä nuoremman sukupolven edustajissa samanlaista reaktiota kuin minun ikäluokassani. Me +50 – vuotiaat 60-70-luvuilla syntyneet ihmiset siedämme aika paljon, jopa sietämätöntä käyttäytymistä. Me jaksamme odottaa, että toinen osapuoli ”rauhoittuu” ja alkaa käyttäytymään ”normaalisti”. Tämä on ollut monellekin arkea alakoulusta alkaen. Meidän lapsuudessamme koulun opettajaa toteltiin, vaikka aina kaikki käskyt eivät olleet ihan prikulleen järkeviä.

Harvard Business Review nosti taas mielenkiintoisella tavalla hallitusten roolia johtamisessa esille artikkelissaan Your Board Needs a People Committee (https://hbr.org/2021/05/your-board-needs-a-people-committee). Ammattimaista modernia hallitusta voi totta tosiaan käyttää apuna, kun yrityksen henkilöstöä houkutellaan, palkataan ja kehitetään. Lisäksi, kun luen tämän artikkelin, niin mieleeni tulee ajatus, että se hetki, jolloin yritykset alkavat käyttäytyä siten, että työntekijät ovat heidän merkittävin omaisuuserä, on lähempänä (!).

Nuorempien sukupolvien arvomaailma yhdistettynä heidän kansainvälisyyteensä ja teknologiaosaamiseensa varmistaa tämän kehityskulun ennemmin tai myöhemmin. Jatkossa Johtaminen (= Leadership) isolla J:llä on hallituksen agendalla, koska muuten nuorempi sukupolvi ”nostaa kytkintä” ja lähtee.

Timo Nieminen
DI, KTM, HHJ PJ
Oy Auto-way Ltd ja Qviba Oy hallitusten jäsen

1) Y-sukupolvi tarkoittaa 1980-luvun alun ja 1990-luvun puolivälin välillä syntynyttä sukupolvea

2) Z-sukupolvi tarkoittaa 1990-luvun puolivälin jälkeen tai 2000-vuosikymmenen alussa syntynyttä sukupolvea